Press Release 19-4-2016

Posted on Posted in press releases

Ex-prof wielrenner Rick Flens gaat voor wereldsnelheidsrecord samen met TU Delft & VU Amsterdam.

Oud-prof wielrenner Rick Flens is geselecteerd door het Human Power Team Delft & Amsterdam. Jaarlijks bouwen zij een aerodynamische ligfiets (VeloX) en gaan hiermee elke september in Amerika de strijd aan in een race tegen andere teams om ’s werelds snelste fiets te bouwen. Om een nieuw wereldrecord neer te zetten is een zeer krachtige fietser nodig: hiervoor heeft het team Rick Flens gerekruteerd. Eerder dit jaar selecteerde het team ook Jan Bos voor de recordpoging. Het duo zal samen in September voor het Nederlandse studententeam rijden.

Wedstrijdrecords
Het team doet jaarlijks in september mee aan de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in de Nevadawoestijn, Verenigde Staten, zo ook komende september 2016. “In Nevada is een lange kaarsrechte weg. De coureur moet acht kilometer lang snelheid maken en gaat dan een ‘trajectcontrole’ van 200 meter in.” – Hugo Lambriex, Team Manager. Gedurende deze ‘trajectcontrole’ wordt de maximumsnelheid behaald en gemeten. In 2013 behaalde het team een wereldsnelheidsrecord met een snelheid van 133,78 km/u. Afgelopen september werd dit record verbroken door een Canadees met 139,4 km/u. Dit jaar de uitdaging voor de studenten om het nieuwe record wederom te verbreken.

Carrière
Rick, geboren in ’83, is gespecialiseerd in tijdrijden, in het bijzonder korte tijdritten. Daarnaast is Rick in prologen erg goed, wat Flens ontzettend geschikt maakt om voor het studententeam te fietsen. Afgelopen jaar sloot Flens zijn professionele wielercarrière af: “Na het eindigen van mijn wielercarrière zocht ik nog een mooie laatste sportieve uitdaging om vol voor te gaan”. Flens’ profcarrière startte in 2003 bij Van Vliet-EBH-Gazelle, waarna hij in 2006 naar het Rabobank Continental Team doorging. Na zijn overwinning op de proloog van Olympia’s tour tijdrit in de Ronde van Poitou Charentes stroomde Flens in 2007 al door naar het grote Rabobank. Hier behaalde hij voor die ploeg een overwinning in de Ronde van Denemarken. In 2014 reed Rick voor Belkin Pro Cycling en sloot zijn in 2015 zijn professionele wielercarrière af.
Om een wereldrecord in de VeloX te fietsen is behoorlijk wat training nodig. Naast het enorme vermogens leveren is het namelijk ook de taak van de renner om de fiets stabiel te houden. “Het eerste doel is om te wennen aan de VeloX. Ik heb er nu twee keer in gezeten, maar om hem recht te houden vergt nog wat meer trainingsuren: dit is leren fietsen in het kwadraat.” – Rick Flens. Voordat de nieuwe fiets, de VeloX 6, af is, trainen de renners in voorgaande VeloX fietsen. Zo kunnen zij alvast wennen de ergonomie en techniek die achter de fiets schuilt. Doorgaans heeft een VeloX maar een stuurgraad van 5 graden links en rechts, wat stabiliseren erg complex maakt. Ook een raam heeft een VeloX niet, door de aerodynamische kap om de fiets moeten de rijders gebruik maken van camerasysteem en een beeldscherm, dit scheelt weer luchtweerstand. “Het stukje techniek wat er achter dit project zit vind ik erg interessant. Dat ik straks een poging mag doen om het snelheidsrecord te verbreken is super mooi. Ik kan het me nu niet voorstellen dat ik straks op eigen kracht zo snel kan rijden.” – Rick Flens.

Samenwerking universiteiten
Elk jaar bouwen de studenten een nieuwe ligfiets om hiermee de uitdaging van de race aan te gaan.
De samenwerking van twee universiteiten maakt dit project uniek. Studenten van de TU Delft zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van de fiets, terwijl bewegingswetenschappers van de VU Amsterdam zich bezighouden met de selectie, training en coaching van de ‘renner’. “Samen werken wij een jaar lang aan de optimalisatie van mens en machine.” – Hugo Lambriex, Team Manager.

Meer informatie en beeldmateriaal
Voor meer informatie of beeldmateriaal gelieve contact op te nemen met Emiel de Boer,
Team Manager van het Human Power Team: teammanager@hptdelft.nl,
015 2788985 of 06 53877621.
Foto’s vrij te gebruiken onder vermelding van ‘Bas de Meijer’.
http://basdemeijer.photoshelter.com/gallery/Persfotos/G0000_Ilr2o2qwNw/C0000iD9RF6ala8Q

0 thoughts on “Press Release 19-4-2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *