Press Release 6-1-2016

Posted on Posted in press releases

Jan Bos opnieuw geselecteerd voor wereldrecordpoging ‘hightech’ ligfiets TU Delft & VU Amsterdam.

Oud schaatser Jan Bos is geselecteerd door het Human Power Team Delft & Amsterdam, een studenten project van de TU Delft en VU Amsterdam. Jaarlijks bouwen zij een aerodynamische ligfiets (VeloX) en gaan hiermee elke september in Amerika de strijd aan in een race tegen andere teams om ’s werelds snelste fiets te bouwen. Om een nieuw wereldrecord neer te zetten is een zeer krachtige fietser nodig: hiervoor heeft het team Jan Bos gerekruteerd. In 2012 heeft Bos ook meegedaan met het project, tevergeefs zonder record. Dit jaar hoopt hij wel met een tevreden gevoel naar huis te komen.

Wedstrijdrecords
Het team doet jaarlijks in september mee aan de World Human Powered Speed Challenge (WHPSC) in de Nevadawoestijn, Verenigde Staten, zo ook komende september 2016. “In Nevada is een lange kaarsrechte weg. De coureur moet acht kilometer lang snelheid maken en gaat dan een ‘trajectcontrole’ van 200 meter in.” -  Hugo Lambriex, Team Manager team 6. Gedurende deze ‘trajectcontrole’ wordt de maximumsnelheid behaald en gemeten. In 2013 behaalde het team een wereldsnelheidsrecord met een snelheid van 133,78 km/u. Afgelopen september werd dit record verbroken door een Canadees met 139,4 km/u. Dit jaar de uitdaging voor de studenten om het nieuwe record wederom te verbreken.

Ervaring Bos
In 2012 was oud-schaatser Jan Bos ook voor het project geselecteerd. Ondanks een verbeterd ontwerp ten opzichte van het vorig jaar zat een record er toen in. Een jaar later was Bos zelf ook op het wedstrijdterrein te vinden, ditmaal onder zijn eigen naam. Na twee jaar achter de rug heeft Bos niet het idee het optimale eruit gehaald te kunnen hebben. Bos is na zijn topsport carrière op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil daarom gedurende het komende jaar zich volledig op het fiets project focussen.

Samenwerking universiteiten
Elk jaar bouwen de studenten een nieuwe ligfiets om hiermee de uitdaging van de race aan te gaan. De samenwerking van twee universiteiten maakt dit project uniek. Studenten van de TU Delft zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van de fiets, terwijl bewegingswetenschappers van de VU Amsterdam zich bezighouden met de selectie, training en coaching van de ‘renner’. “Samen werken wij een jaar lang aan de optimalisatie van mens en machine.” – Hugo Lambriex.

Persdemonstratie en meer informatie
Het Human Power Team Delft & Amsterdam gaf op donderdag 7 januari 11:00 een testmoment op de faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Hierbij werd de atleet getest en doorliep hij simulatie van de race zoals deze in september 2016 zal verlopen.
Voor meer informatie gelieve contact op te nemen met Emiel de Boer, Team Manager van het Human Power Team
teammanager@hptdelft.nl, 015 2788985 of 06 53877621.

Leave a Reply

Your e-mail address will not be published. Required fields are marked *