Studenten uit Delft en Amsterdam testen hightech fiets op F-16 landingsbaan

Posted on Posted in press releases

Het Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam, heeft vanmiddag hun nieuwste aerodynamische ligfiets getest: de VeloX 8. Op de landingsbaan van Vliegbasis Woensdrecht, waar normaal F-16’s opstijgen, gebruikten fietsers Jennifer Breet en Lieke de Cock om met de door de studenten ontworpen en gebouwde fiets 74 km/u te fietsen. Het uiteindelijke doel is om met deze fiets in september het wereldrecord van 122 km/u aanvallen in de Nevadawoestijn.


“We zijn enorm trots dat we vandaag 74 km per uur hebben gefietst. Dit is erg veelbelovend voor de recordpoging waar we een langere weg tot onze beschikking hebben en zo langer de tijd hebben om op onze topsnelheid te komen. Daarnaast zal tijdens de recordpoging ook niet op zeeniveau plaatsvinden waardoor de luchtdichtheid en dus de luchtweerstand kleiner zullen zijn.”, zegt Stephanie Wiechers, teammanager van het Human Power Team en student Lucht- & Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft.  

Hightech fiets
Dat zo’n snelheid mogelijk is komt vooral door het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX. “Op een gewone fiets word je sterk afgeremd door de wind”, legt Wiechers uit. Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken. “Er is maandenlang ontworpen om de fiets volledig op maat van de atleten zo aerodynamisch mogelijk te maken. Er is ook veel ruimte bespaard door een nieuw en compact schakelsysteem. Dit is hierdoor de kleinste fiets die we ooit hebben gebouwd”. De fiets vertoont gelijkenissen met de vorm van een kogel en heeft bijvoorbeeld geen raam – want dat is aerodynamisch funest.

Human Power Team
“Je fietst niet alleen zo snel dankzij een snelle fiets”, zegt Wiechers. “De fietser is minstens zo belangrijk. Het gaat echt om de combinatie van mens en techniek”. De samenwerking tussen studenten bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de technische studenten van de TU Delft ziet het team als voorwaarde voor succes.

Vorig jaar

In 2017 werd het studententeam wereldkampioen, maar greep net naast het wereldrecord. Met 121,5 km/u was Aniek Rooderkerken helaas niet snel genoeg om het wereldrecord van 121,8 km/u te verbreken. Het team gaat er dit jaar vol voor om de wereldtitel weer op Nederlandse naam te krijgen.