Trappend op zoek naar record

Posted on Posted in press releases, Uncategorized, What's going on

Trappend op zoek naar record

Human Power Team, een studentenproject van de TU Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam, test op zondag 13 augustus zijn nieuwste aerodynamische ligfiets: de VeloX 7.

Fietsers Iris Slappendel en Aniek Rooderkerken gaan die dag om 9.00 uur de A270 in Brabant op om de door studenten ontworpen en gebouwde fiets op de proef te stellen. De snelweg tussen Helmond en Nuenen wordt speciaal voor deze race afgezet. Er wordt vier keer een traject van 5 kilometer afgelegd.

Volgens teammanager en student werktuigbouwkunde aan de TU Delft Emiel de Boer een spannend moment. ,,Dit is het belangrijkste testmoment voor de wereldrecordpoging in de Nevadawoestijn. En die staat in september gepland’’, zegt De Boer.

Daar hopen Rooderkerken en Slappendel met een snelheid van 122 kilometer te fietsen en zo een nieuw wereldsnelheidsrecord fietsen voor vrouwen te vestigen.

Ontwerp
Het gestroomlijnde ontwerp van de VeloX maakt een dergelijke snelheid mogelijk. De studenten werkten maandenlang aan het ontwerp om de fiets zo aerodynamisch mogelijk te maken. ,,Op een gewone fiets word je sterk afgeremd door de wind. Het team heeft zich dit jaar dan ook extra ingezet om de luchtweerstand te beperken, aldus De Boer. ,,Er is maandenlang ontworpen om de fiets volledig op maat van de atleten zo aerodynamisch mogelijk te maken.’’

Het voertuig vertoont hierdoor gelijkenis met de vorm van een kogel en heeft bijvoorbeeld geen raam – want dat is aerodynamisch funest. De fietsers zien hun omgeving via een camera. Het is de kleinste fiets die de TU ooit bouwde.

Met de test op de snelweg zal voor het eerst een snelheid van boven de 60 kilometer worden gehaald. Om dan in september snelheden van boven de 120 kilometer per uur te halen.